Asiantuntijat arvioivat koronaviruksen vaikutusten Suomen talouteen olevan mittavia. Ensimmäiset iskut on jo otettu vastaan esimerkiksi matkailualalla ja tapahtumien peruuntumisina. Kerrannaisvaikutukset alkavat selvitä vasta tulevien päivien, viikkojen ja kuukausien aikana. Eri tahot ovat valmistelemassa tukitoimia ja etsimässä ratkaisuja yritysten maksukyvyn ylläpitämiseksi. Maksuvaikeuden uhatessa yrityksen oma aktiivisuus rahoittajien ja pankkien suuntaan on tärkeää.
Tasekirjailijat ry on kerännyt tietoa ja ohjeita koskien koronavirusepidemiaa (COVID-19) jaettavaksi yrittäjille. Mariannan Tili Oy on Tasekirjailijat ry:n jäsen. Blogiteksti on lähes suoraan lainaus Tasekirjailijoiden tekstistä: tasekirjailijat.fi
Mistä apua? Tässä vinkkejä
Tilitoimistot ovat näiden isojen linjojen lisäksi olleet mukana pohtimassa konkreettisia toimia, joilla pienyrittäjän kassanhallintaa voitaisiin edesauttaa. Asiakaskato, peruuntuvat tapahtumat ja varaukset ovat asettaneet monen yrittäjän tilanteeseen, jossa kaikki neuvo ja opastus on kullan arvoista.
ENNAKKOVEROT ALAS
Tarkasta ennakkoverojen tilanne. Jos tulosi putoavat oleellisesti, hae ennakkoveroihin muutosta. Tämä näkyy heti uukausikuluissa. Jos veroja alkaa kertyä rästiin, tee niistä maksusuunnitelma. Epävarmana hetkenä hae pitkää maksuaikaa. Reagoi ja ole aktiivinen. Älä jätä tilannetta pahenemaan.
RAHOITUS
Onko sinulla lainoja? Neuvottele maksuvapaasta rahoituslaitoksen kanssa. Lisärahoituksen hakeminen voi myös olla vaihtoehto. mm. Finnvera on varautunut tilanteeseen. Myös luotollinen tili on vaihtoehto, kun rahoituksen määrä on pieni ja tarpeen toteutuminen epäselvä. Ole ajoissa yhteydessä omaan pankkiisi tai rahoitusyhtiöösi.
Teetkö B-to-B kauppaa? Laskujen rahoittaminen tässä hetkessä voi olla iso pelastus liiketoiminnallesi. Ole yhteydessä laskurahoitusta tarjoaviin palveluihin ja selvitä yrityksesi mahdollisuus rahoittaa laskut.
YRITTÄJÄN OMAT LAINANLYHENNYKSET LYHENNYSVAPAALLE
Selvitä omalta pankiltasi mahdollisuus henkilökohtaisten lainojen lyhennysvapaaseen. Ainakin Nordea on jo ilmoittanut tarjoavansa 6kk:tta lyhennysvapaata veloituksetta henkilöasiakkaille.
LOMAUTTAMINEN
Onko sinulla työntekijöitä? Lomautusvaroitus kannattaa antaa heti kun näyttää siltä, että työt vähenevät. Työntekijän saa lomauttaa taloudellisin tai tuotannollisin perustein eli jos työt vähenee olennaisesti ja pysyvästi eikä ole tarjota muuta työtä. Työntekijät voidaan lomauttaa toistaiseksi. Lomautusvaroitus on annettava 14vrk ennen mahdollista lomautusta. Eli anna lomautusvaroitus mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Lomautusta ei ole pakko toteuttaa vaikka olet varoituksen antanut.
VAKUUTUSMAKSUT
Tarkastele vakuutusmaksut, voidaanko niitä siirtää maksettavaksi useampaan erään. Tarvittaessa voit myös tilapäisesti pienentää YEL-vakuutuksen maksua. Huomioitahan, että tämä vaikuttaa eläkekertymän lisäksi YEL-vakuutukseen sidottuihin etuuksiin, kuten sairauspäivärahaan ja tartuntapäivärahaan. Yrittäjän asumistuki myönnetään YEL-maksujen perusteella, selvitä onko sinulla mahdollisuus asumistukeen.
VARASTO
Pidä varasto pienenä. Jos olet tehnyt tilauksia, jotka eivät ole saapunut, selvitä voidaanko niitä muuttaa. Pyri saamaan ennakkomaksu tilaustuotteista. Onko kulurakenteessa muita kuluja, joita voidaan nopealla aikataululla vähentää. Selvitä tämä ja kysy neuvoa tarvittaessa tilitoimistostasi. Neuvottele osamaksuja ja eräpäivien siirtoja.
MISTÄ KASSAAN RAHAA, KUN ASIAKKAITA EI NÄY
Voiko liiketoimintaasi myydä lahjakortteja, mieti miten voisit edesauttaa liiketoimintaasi erilaisin kampanjoin. Myy tulevaisuuteen jo valmiiksi, jolla vahvistat kassavirtaa heti. Voitko mennä tekemään työtäsi asiakkaiden kotiin tai voitko myydä palveluasi/tuotteitasi suoraan kotiin kuljetettuna? Voitko keskittyä take away myyntiin?
Onko sinulla kasa maksamattomia laskuja? Soittele viipymättä ennen eräpäivää laskuttajille, ja sovi mahdollisuuksista siirtää eräpäivää tai osamaksusta. On hyvä muistaa, että maksusuunnitelmista voit sopia myös muiden kuin verottajan kanssa.
TIEDOTA
Vaikka hygieniaan liittyvät asiat olisi yrityksessä olleet selkeät, välitä se tieto myös asiakkaille. Jos tehostat tällä sektorilla, tiedota. Säännösteletkö asiakkaiden määrä asiakastilassa, miten välineistö/pinnat uuhdistetaan, miten olet muuttanut toimintaasi, jotta hygienia tulee tilanteen vaativalla tavalla huomioitua.
Hae kontakteja, verkostoidu ja haasta liiketoimintasi uusille ajatuksille!
Ajantasaista tietoa on saatavilla eri tahoilta:
Yrittäjät.fi/korona Suomen Yrittäjien tiheästi päivittyvä tietopaketti yrittäjille
Kela.fi/korona Tietoja tilanteen vaikutuksista kelan palveluihin, hakemusten käsittelyyn ja etuuksiin
TTL.fi Ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn
THL.fi Terveys viranomaisen tiedotteet, suositukset ja määräykset