Sivutoimisesta päätoimiseksi yrittäjäksi

Sivutoimisesta päätoimiseksi yrittäjäksi

Toisinaan käy niin, että alkuun kovin pieni sivutoiminen bisnes saakin siivet alleen. Tällöin on aika pohtia sitä uhkarohkeaa hyppyä tuntemattomaan eli heittäytymistä päätoimiseksi yrittäjäksi. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa jättää taakse kevytyrittäjyyspalvelut, ja ottaa rinnallekulkijaksi tilitoimiston kokenut talousosaaja. Lisäksi on suositeltavaa käydä jokin yrittäjäkoulutus. Ilman koulutustakin toki pärjää, mutta silloin hyvä kirjanpitäjä muodostuu kultaakin kalliimmaksi.

Yrityksen perustukset paikalleen

Päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtyessä on hyvä miettiä seuraavat yrityksen perustukset kuntoon. Näiden perustusten päälle on hyvä rakentaa isojakin toteuttamiskelpoisia unelmia.

Kannattavuus

Ihan ensimmäiseksi tulee miettiä sitä, riittävätkö yritystoiminnasta saatavat tulot elämiseen oikeasti. Jos se on vähän siinä ja tässä, voi vielä tässä vaiheessa miettiä, millä muutoksilla homman saisi kannattamaan. Pitäisikö nostaa hintoja vai olisiko tarpeen miettiä joku ihan uusi ala?

Rahoitus

Hyväkin liikeidea tarvitsee aikaa ennen kuin se alkaa lunastamaan idealle asetetut tuotto-odotukset. Alkuvaiheessa on hyvä varautua taloudellisesti elämään vähintään puoli vuotta joko kokonaan tai lähes kokonaan ilman mitään tuloja. Jos säästösi eivät tähän riitä, on ehkä tarpeen käydä pankissa neuvottelemassa yrityksesi rahoitusvaihtoehdoista. Mitä pidempään tulottomaan kauteen olet pystynyt ennalta varautumaan, sitä vähemmän yrityksen perustamiseen sisältyy riskejä.

Yhtiömuoto

Onko nykyinen yhtiömuoto hyvä, vai olisiko sitä tarpeen muuttaa verotuksen kannalta järkevämmäksi? Hyvin usein esimerkiksi osakeyhtiö on verotuksellisesti toiminimeä parempi yhtiömuoto.

Eläketurva

Nyt on viimeistään aika miettiä eläkeasioita vakavasti ennen kuin on liian myöhäistä. Tässä vaiheessa alkaa lakisääteiset YEL-rajat* olla jo pakostikin täyttyneet tai vähintäänkin täyttymässä, jonka jälkeen YEL-vakuutus on pakko ottaa. Lakisääteisen YEL-velvoitteen voi kyllä kuitata "minimiyelillä", mutta se ei yksinään ole riittävä turva eläkepäiviin. Se kerryttää eläkettä aivan yhtä huonosti kuin se, että olet työttömänä. Suosittelenkin kasvattamaan yrittäjän eläketurvaa vastaamaan todellisia yritystoiminnasta käteen jääviä tuloja/tulojen odotuksia tai varmistamaan eläkepäivien talouden jollain muulla tavalla. (*työsi tekemisestä maksettaisiin yhtä pätevälle työntekijälle palkkaa vähintään 7 958,99 euroa vuodessa, 2020)

Kirjanpidon ulkoistaminen

Päätoimisena yrittäjänä sinun ei ole mitään järkeä tuhlata aikaasi kirjanpidon tekemiseen itse, ellet ajatellut toimia tilitoimistoyrittäjänä. Tämä siitä syystä, että aika on rahaa. Yrittäjän aika on usein kortilla, joten kannattaa keskittyä käyttämään omat aikaresurssit siihen tuottavaan työhön, josta sinulle maksetaan.

Arvonlisäverovelvollisuus

Päätoimisena yrittäjänä myyntisi on jo pakko olla yli 10 000 euroa, jotta sillä elää. Ilmoittautuminen arvonlisäverorekisteriin on siis edessä. Päätoimisen yrittäjän vaihtoehdot alv-ilmoitusjaksoissa ovat joko arvonlisäveroilmoitusten tekeminen neljännesvuosittain (myynti on korkeintaan 100 000 euroa vuodessa) tai kuukausittain. Vuosi-ilmoittajakin voit toki olla, mutta silloin tulosi eivät kovin korkeiksi tule nousemaan, sillä myyntiä saa tässä vaihtoehdossa olla vuodessa korkeintaan vain 30 000 euroa. Kun siitä vähentää vielä kaikki yritystoiminnan kulut, ei käteen enää jäänytkään juuri mitään.

Lisätyövoima

Isot unelmat vaativat usein paljon työtä. Ehkä yksi ihminen ei riitäkään kaiken sen työn tekemiseen. Silloin tulee pohtia, mistä saa lisää apukäsiä. Lisätyövoimaa voit saada monella tapaa:

  • Tekemällä yhteistyötä toisten yrittäjien kanssa siirtäen osan hommista heidän laskutettavakseen,
  • hankkimalla yhtiökumppanin tai osakkaan yritykseen,
  • teettämällä osan töistä alihankintana tai
  • palkkaamalla työntekijöitä.

Työnantajana sinun tulee perehtyä alasi palkkatasoon ja valita yrityksessäsi noudatettava työehtosopimus. Jos toimialallasi on voimassa jokin yleissitova työehtosopimus, on sitä noudatettava. Jos taas tällaista yleissitovaa työehtosopimusta ei löydy, niin silloin voit valita joko noudattaa alasi työehtosopimusta tai sitten olla noudattamatta sitä. Yleissitovat työehtosopimukset löydät täältä. Työntekijöille tarvitset myös lakisääteiset vakuutukset, joista voit kysellä tarkemmin omasta vakuutusyhtiöstäsi. Kaikissa vaihtoehdoissa lisätyövoiman hankkimiseksi kannattaa tehdä kattava kirjallinen sopimus niin välttyy tulevaisuudessa monelta harmilta.

Lopuksi: Rohkeutta ja uskallusta 

Lopuksi tarvitset vielä aimo annoksen sitä hullun rohkeutta hypätä tuntemattomaan, josta yrittäjät tunnetaan. Se kun on varmaa, että mitään ei varmasti saa aikaiseksi jos ei edes yritä.

 

Kirjoittaja: Marianna Pere