Sivutoiminen yrittäjyys - Sivutoimiseksi yrittäjäksi vai kevytyrittäjäksi?

Sivutoiminen yrittäjyys - Sivutoimiseksi yrittäjäksi vai kevytyrittäjäksi?

Haaveiletko omasta yrityksestä mutta ilman stressiä taloudesta? Haluaisitko kokeilla siipiäsi yrittäjänä mutta mieluummin pikkuhiljaa kehittyen kuin kertarysäyksellä? Silloin sivutoiminen yrittäjyys voi olla sinun juttu.

Sivutoimiseksi yrittäjäksi vai kevytyrittäjäksi?

Sivutoimisesta yrittäjyydestä puhuttaessa ei voi olla nykypäivänä mainitsematta kevytyrittäjyyttä. Mitä eroa näillä kahdella yrittämisen muodolla oikeasti on? Viranomaisten silmissä on olemassa vain kaksi vaihtoehtoa: joko olet yrittäjä tai et ole yrittäjä. Laki ei tunne kevytyrittäjyyttä, vaikka kevytyrittäjyyttä tarjoavia yrityksiä on Suomessakin iso kasa. Mitä ne siis todellisuudessa tarjoavat? Ne ovat ratkaisseet ongelman kahdella tapaa. Ensimmäinen tapa on se, että kevytyrittäjäksi alkava onkin tosiasiassa oikea yrittäjä ja hänellä on oma y-tunnus. Tällaisessa tapauksessa kevytyrittäjyyspalvelu hoitaa kirjanpidon, alvit ja veroilmoitukset yrittäjän puolesta. Toinen tapa on, että kevytyrittäjä on työsuhteessa kevytyrittäjäpalveluun, jolloin palvelu pidättää myynneistä ennakonpidätykset ja muut työnantajasuoritukset. Sivutoiminen yrittäjä on puolestaan täysipainoinen yrittäjä siinä, missä päätoiminen yrittäjäkin. Sivutoiminen yrittäjä tekee kirjanpitonsa, alvinsa ja veroilmoituksensa joko itse tai ulkoistaa tämän homman tilitoimistolle.

 

Vähäistä myyntiä ilman yritystä

Ennen kevytyrittäjätksi ryhtymistä, kannattaa ottaa huomioon muutama seikka. Mikäli sinulla on vähäistä yritystoimintaa, eli kirjoitat laskuja alle 10 000 euroa vuodessa, ei sinun tarvitse perustaa yritystä lainkaan. Voit kirjoittaa laskun ilman y-tunnustakin omalla nimelläsi. Kirjanpidon sijaan voit itse pitää kirjaa tuloista ja menoista, ja ilmoittaa menojen jälkeen käteen jäävät tulot henkilökohtaisella veroilmoituksellasi kohdassa “muut ennakkoveron alaiset tulot” -> “tulonhankkimistoiminnan tulos”. Kun ilmoitat arvion näistä tuloista jo verokorttia laskiessasi, laskee verottaja näille tuloille ennakkoveron, jonka voit sisällyttää joko ennakonpidätysprosenttiisi tai maksaa erillisillä ennakkoverolapuilla.

 

Tarvitset yrityksen vasta, kun kirjoittamiesi laskujen yhteissumma pompsahtaa yli tuon 10 000 euron rajan. Tässäkin tapauksessa edullisin vaihtoehto on perustaa yritys itse ja ulkoistaa sen kirjanpito tilitoimistolle, mikäli et halua tehdä sitä itse. Kalleimpana vaihtoehtona ovat usein nämä kevytyrittäjyyspalvelut, jotka osaavat ovelasti suoristaa mutkia siinä määrin, että et oikeastaan edes tiedä mistä sinä heille maksat ja sisältävätkö heidän palvelunsa mitään eläketurvaa sinulle tai muutakaan.

 

Kevytyrittäjyys kuulostaa helpolta ja huolettomalta vaihtoehdolta, kun haluaa kokeilla yrittäjyyttä ilman sitoutumista. Sitähän se onkin. Mikäli yrittäjyytesi jää kuitenkin pidempiaikaiseksi harrastukseksi, suosittelen aina perustamaan oikean yrityksen.

Tarvitseeko sivutoiminen yrittäjä kirjanpitäjää?

Tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Toiminimiyrittäjänä kirjanpidon voi tehdä yhdenkertaisena tulot-menot kirjanpitona, joka on helppoa tehdä myös itse. Toisaalta kahdenkertaisen kirjanpidon tekeminen ei ole mahdoton haaste, jos löytyy mielenkiintoa perehtyä kirjanpidon saloihin. Kirjanpitoa itse tehdessä saattaa mennä kuitenkin sormi suuhun viimeistään siinä vaiheessa, kun kirjanpidosta pitäisi löytää oikeat lukemat veroilmoituksen kohtiin. Silloin tekisi mieli kilauttaa kaverille. Tällaisen kaverin löydät sellaisesta tilitoimistosta, joka tarjoaa kirjanpidon lisäksi myös pelkkää neuvontapalvelua. Usein näihin veroilmoituksen täyttöpulmiin löydetään vastaukset nopeasti, eikä sinun tarvitse kuluttaa neuvontapalvelua kuin noin 0,5-1 tuntia vuodessa.

 

Toisaalta jos sinua ei kiinnosta paperihommat, vaan haluaisit tehdä vain ja ainoastaan sitä, mitä parhaiten osaat, kannattaa kirjanpito siirtää tilitoimiston hoidettavaksi. Tilitoimisto tekee puolestasi kirjanpidon, alvit ja veroilmoitukset aivan kuten monet kevytyrittäjyyspalvelutkin. Isona erona on se, että paperinpyörityksen lisäksi tilitoimiston palveluun sisältyy lähes poikkeuksetta myös neuvonta. Meillä kirjanpitopalveluun sisältyy kaikkien näiden edellä mainittujen lisäksi vielä seuranta siitä, miten yritykselläsi oikeasti menee kirjanpidon valossa. Tämä “kirjanpitopapereiden suomentamispalvelu” mahdollistaa sinulle sen, että voit oikeasti keskittyä siihen, mitä osaat parhaiten ja me pidämme sinut ajan tasalla yrityksesi taloudellisesta tilanteesta.

 

Yrittäminen harrastuksena

Yrittäminen harrastuksena eroaa muista harrastuksista siinä, että sen tavoitteena on maksaa vähintään itse itsensä tai mikä parhainta, tuottaa pieniä tai isoja lisätuloja. Yrittäminen harrastuksena kehittää sinun taloustaitojasi, kun opit seuraamaan ja suunnittelemaan omaa ja harrasteyrityksesi taloutta. Kun harrasteyritystoiminnasta saaduilla tuloilla ei ole pakko elää, voi kokeilla myös vähän riskialttiimpiakin yritysideoita tai vapautua nauttimaan tekemisestä ilman elättämispakkoa. Yrittäminen on myös hyvä tapa kokeilla, olisiko omasta harrastuksesta oikeasti työksi tai olisiko se pitkään mielessä ollut unelma yrittäjyydestä oikeasti sinun juttusi.

 

Mikään harrastus ei kuitenkaan saisi viedä kaikkea vapaa-aikaasi, vaikka se olisi kuinka kivaa -  ei myöskään harrasteyritys. Ilo harrastuksesta häviää nopeasti, jos se vaatii liikaa, ja yrittämisestä tulee pelkkää suorittamista. Silloin on tärkeää kuunnella omaa oloa, ja asettaa valtavaksi paisunut harrastusyritys takaisin omaan pieneen koloonsa.

Kirjoittaja: Marianna Pere