Ystävälle Oy:n yrittäjät Leena ja Ville

Ystävälle - säännöllistä seuraa ja apua arkeen

Mariannan Tili on päässyt tutustumaan Ystävälle Oy:n yrittäjiin Ville Nurmiseen ja Leena Skogströmiin. Hannele istui alas Leenan ja Villen kanssa eräs kaunis päivä Turun keskustan Fazer Caféssa. Kahvikupposen ääressä he juttelivat yhdessä Ystävälle Oy:stä ja yrittäjyydestä ylipäänsä.

 

Ystävälle Oy

 

Yrittäjäpariskunta asustaa Turussa. Ville palvelee asiakkaita ja toimii päätoimisesti yrittäjänä Ystävälle Oy:ssä ja Leena puolestaan vastaa markkinoinnista ja muista taustalla tapahtuvista töistä opintojensa ohessa. Ville ja Leena haluavat auttaa varsinkin yksinäisiä vanhuksia tai muuten ystävää ja apua kaipaavia Turun seudulla. Ystävälle Oy tarjoaa säännöllistä seuraa ja apua arkeen. Tarkoituksena on tuoda helpotusta yksinäisyyteen ja tukea arjen pieniin askareisiin säännöllisten käyntien avulla.

 

Idean synty

 

Ville perusti vuonna 2012 Loimaalle toiminimen, jonka kautta tarjosi vanhusten tukipalveluja. Hän huomasi jo silloin, että todella moni vanhus on hyvin yksinäinen. Yritystoiminta jäi sivuun hetkeksi, kun Ville muutti Turkuun. Ajatukset vanhusten tukipalvelusta nousi kuitenkin aina uudelleen ja uudelleen pintaan. Ville pohti usein yhdessä Leenan kanssa, miten sitä voisi toteuttaa Turussa. Pariskunta ei koskaan tehnyt varsinaisesti päätöstä lähteä yrittämään. He lähtivät vain ideoimaan vanhuspalvelua pidemmälle, ja huomaamattaan heillä olikin jo valmis yritysidea toteutettavaksi.

“Ystäväpalvelu näkökulma antoi idealle siivet.” -Ville

Entisen toiminimensä kautta Ville tarjosi monenlaisia palveluja vanhusten avuksi. Kuitenkin usein avun tarpeen taustalla oli seuran, keskustelun ja kiireettömien kohtaamisien kaipuu. Tästä he saivatkin uuden näkökulman: ystäväpalvelu. Ystävälle Oy tarjoaakin ensisijaisesti ystävää, seuraa ja yhdessä tekemistä avainsanana kiireettömyys. Käynteihin voi kuulua seurustelun lisäksi myös asiointiapua, harrastuksissa käyntiä, ulkoiluapua, pieniä siivoustöitä, ruoanlaitossa avustamista, tietotekniikan käytössä opastamista ja kodin pieniä korjaustöitä. Monella käy kotihoitaja, mutta heillä ei useinkaan ole aikaa jäädä rupattelemaan. Leena ja Ville haluavat tuoda aitoa iloa asiakkaiden elämään.

“Nimen keksiminen oli merkittävä hetki.” - Ville

Vanhan toiminimen papereista löytyi postikortti. Se oli henkilöltä, jota Ville oli aikoinaan auttanut. Rouva oli kaatunut ja loukannut päänsä. Ville auttoi hänet sairaalaan, missä selvisi, että rouvalla oli aivotärähdys, murtunut ranne ja vaurioitunut polvi. Noin viikon päästä Ville sai rouvalta kortin ja paketin suklaata. Kortissa luki kiitokset avusta ja kuoressa isolla Ystävälle. Tästä tuli yritykselle loistava nimi.

 

Ajatuksia yrittäjyydestä

 

Yrittäjyys on tullut Villelle tutuksi jo kotoa. Sekä hänen vanhempansa että isovanhempansa ovat olleet yrittäjiä. Leena puolestaan ei ollut ajatellutkaan yrittäjyyttä ennen kuin tutustui Villeen. Yrittäjyydestä ei puhuttu peruskoulussa eikä paljoa sen jälkeenkään. Yrittäjyys on kuitenkin positiivinen tauti, joka tarttuu, ja Ville on saanut Leenankin innostumaan.

"Yrittäjyyshän on kivaa! Ei sitä aiemmin ole edes tullut ajatelleeksi, että näinkin voi tehdä asioita." – Leena

Vapaus on aina kiehtonut Villeä yrittäjyydessä. Saa tehdä, mitä haluaa ja miten haluaa. Välillä tosin pitää hoitaa myös niitä asioita, joita ei haluaisi. Vapauden mukana yrittäjyys pitää sisällään myös epävarmuutta. Ainakin alkuvaiheessa, kun ei vielä tiedä, miten asiat tulevat etenemään. Tämän molemmat ovat huomanneet Ystävälle Oy:n alkutaipaleesta.

Yrittäjyys opettaa

 

Yrittäjyyden hyvänä puolena on se, että oppii koko ajan uutta. Toisaalta huonona puolena on se, että joutuu opettelemaan myös niitä “ei-niin-kiinnostavia” asioita. Ville on oppinut yrittäjyydestä sen, että asiat eivät koskaan mene suunnitelmien mukaan. Eivät ne välttämättä mene huonosti, mutta ainakin eri tavalla. Siihen hän on oppinut varautumaan.

"Asiat ei koskaan mene niinkuin suunnittelee. Ne ei välttämättä mene huonosti, mutta aina erilailla. Siihen osaa jo varautua." -Ville

Leena puolestaan on oppinut yrittäjyydestä rohkeutta. Uutena toimijana perinteisellä alalla saa vastaansa myös kritiikkiä. Erilaisten mielipiteiden viidakossa on tärkeä pitää itsellä kirkkaana mielessä, mitä on tekemässä ja olla rohkea toteuttamaan ideansa. Pariskunta pitää erittäin hyvänä sitä, ettei heidän tarvitse yrittää yksin. He voivat jakaa yhdessä ajatuksia ja rohkaista toinen toistaan.

 

Tulevaisuuden näkymiä

 

Tulevaisuuteen on mahdotonta nähdä, mutta sitä voi aina pysähtyä miettimään. Ville ja Leena visioivat, että tulevaisuudessa he auttavat yhä laajempaa joukkoa ihmisiä. Tarkoitus on kasvaa ja laajentua. Heitä muun muassa kiinnostaisi auttaa yhtälailla nuoria kuin vanhempia ihmisiä. Siinä missä vanhuksilla liikuntarajoitteet usein estävät yhteyden muihin, nuorilla sen voi tehdä haavoittunut itsetunto.

 

Yrittäminen on yhteistyötä

 

Yrittäminen on yhteistyötä. Ville ja Leena saavat apua sukulaisiltaan kuten Villen isältä ja Leenan siskolta. Kirjanpidon hoitaa Mariannan Tili. Villen mielestä kirjanpitäjässä tärkeintä on se, että häneen saa yhteyden, silloin kun sitä tarvitaan. Leena puolestaan pitää tärkeänä, että hintaan kuuluu neuvonta, jota tuore yritys tarvitsee paljon alku vaiheessa.  

 

Tutustu lisää: Ystävälle Oy

Seuraa somessa: instagram/ystavallefi ja facebook/ystavalleoy