Pikkujoulut verotuksessa

Pikkujoulut - Mitä saa vähentää verotuksessa, mitä ei?

Pikkujoulukausi on kuumimmillaan. Onnistuneet pikkujoulut ovat yhteenkuuluvuutta lisäävä virkistystilaisuus työntekijöille. Hauskanpidosta yhdessä on hyötyä myös liiketoiminnan kannalta. Hyvinvoiva työyhteisö jaksaa paremmin töissä. Tässä kohtaa onkin hyvä kerrata, mitä pikkujoulukuluja saa vähentää verotuksessa ja mitä ei. Onko yhtiön pikkujoulut kokonaan arvonlisäverotuksessa vähennyskelpoisia, entä tuloverotuksen osalta?

Pikkujoulut tulo- ja arvon­lisäverotuksessa

Henkilökunnan virkistystilaisuuksista aiheutuneet menot ovat yleensä vähennettävissä elinkeinoverolain 7 pykälän yleissäännöksen mukaisina yrityksen tulonhankkimismenoina. Näihin virkistystilaisuuksiin kuuluvat myös pikkujoulut. Tiettyjen ehtojen tulee täyttyä, jotta kulut ovat kokonaan vähennyskelpoisia.

Pikkujoulujen menot ovat kokonaan vähennyskelpoiset verotuksessa, kun seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Juhlat ovat koko yrityksen henkilökunnalle
  • Juhla on työnantajan järjestämä
  • Juhlien kustannukset ovat kohtuulliset ja tavanomaiset
  • Juhliin osallistuu vain yrityksen johto ja henkilökunta
  • Juhlakuluista on kuitit kirjanpidossa

Vähennysoikeus koskee sekä tuloverotusta että arvonlisäverotusta.

Ketkä kuuluvat yrityksen koko henkilökuntaan?

Pikkujoulujen kulut ovat kokonaan vähennyskelpoiset verotuksessa, kun juhlat on järjestetty yrityksen toimesta koko henkilökunnalle. Koko henkilökunnalla tarkoitetaan palkansaajia, vapaaehtoistyöntekijöitä, harjoittelijoita, toimitusjohtajaa, hallituksen jäseniä sekä toiminimiyrittäjiä. Toiminimiyrittäjänä et tosin itse pysty järjestämään vähennyskelpoisuutta täyttäviä pikkujouluja, ellet toimi myös työnantajana, sillä olisit ainoa henkilökunnan jäsen. Pikkujoulujen kuuluu olla suunnattu kaikille henkilökunnan jäsenille, eikä ainoastaan osalle henkilökunnasta. Jos kyseessä on suurempi yritys, voi juhlat järjestää osissa ja osastokohtaisesti.

Kuka voi valita paikan pikkujouluille, jotta vähennyskelpoisuus säilyy?

Yksi ehdoista on, että pikkujoulut tapahtuvat työnantajan määräämässä paikassa. Työantaja voi kuitenkin myös nimetä työryhmän, joka vastaa järjestelyistä.

Mitä ovat tavannomaiset ja kohtuulliset kulut pikkujouluissa?

Tavanomaisia pikkujouluista aiheutuvia kuluja, joita yritys voi vähentää verotuksessa ovat mm. ruoka- ja juomatarjoilut, tapahtuman ohjelma, yhteiskuljetus sekä tilavuokra. Yrityksen kulujen määrä per osallistuja tulisi olla kohtuulliset. Kuitenkaan erillistä euromäärää ei ole asetettu. Selvää on, että todella hintavien juhlien järjestäminen ei ole yrityksen liiketoiminnallekaan hyväksi.

Alkoholi on vähennyskelpoinen pikkujoulukulu

Pikkujouluissa voi tarjoilla yrityksen työntekijöille alkoholia ja tämä on kokonaisuudessaan vähennyskelpoista. Kuitenkin alkoholi on vain tarjoiltuna vähennyskelpoista, mutta lahjana alkoholi on edustuslahja tai työntekijän tuloa, ellei sitä jaeta koko henkilökunnalle.

Pikkujoulut työporukan kesken vai yhdessä yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa? Entä avec?

Tilanteessa, jossa pikkujouluihin osallistuu myös yhteistyökumppaneita tai asiakkaita, lasketaan se osittain edustustilaisuudeksi. Edustustilaisuudesta työnantaja voi tuloverotuksessa vähentää puolet (50%) kuluista, mutta arvonlisäveron vähennysoikeutta tilaisuus ei omaa. Osallistujat tulee olla hyvin dokumentoituna, jotta kirjanpidossa osa kuluista voidaan laskea henkilökunnan virkistystoiminnaksi ja muiden osalta edustilaisuuteen. Arvonlisäverotuksen osalta on lisäksi hyvä muistaa, että vähennysoikeus koskee aina vain henkilökunnan kuluja, eikä esimerkiksi puolisoita tai muita ulkopuolisia.

Ei kuitteja - ei vähennyksiä

Kuittien toimitus kirjanpitoon on erityisen tärkeää, koska niistä kirjanpitäjälle, verottajalle sekä tilintarkastajalle selviää tapahtuman summa, ajankohta, vastaanottaja sekä maksetut arvonlisäverot, joita tarvitaan kirjanpidon todentamiseen. Kylmä tosiasia on, että ilman kuitteja ei voi tehdä vähennyksiä.

Etäpikkujoulut ja niiden vähennyskelpoisuus

Entä jos pikkujoulut pidetäänkin syystä tai toisesta etänä? Etäpikkujoulut voivat olla myös kuluiltaan vähennyskelpoisia. Työnantaja voi tarjota kaikki normaalit pikkujoulukulut kotiin.Työnantaja voi järjestää ruokien ja juomien toimituksen kotiin tai työntekijä voi hakea työnantajan järjestämän ruoan ja juomat sovitusta paikasta. Sen sijaan ruoka- ja juomalahjakortit eivät ole samalla tavalla vähennykelpoisia. Ruoka- ja juomalahjakortit ovat rahaan verrattavissa, joten ne lasketaan työntekijän veronalaiseksi palkaksi.

Toivotamme kaikille lukijoille oikein mukavaa pikkujouluaikaa, toteutukoon juhla sitten etänä tai lähijuhlana!

- Mariannan Tilin porukka