Uusi verkkolaskulaki 2020 - Mitä nyt?

Uusi verkkolaskulaki 2020 - Mitä nyt?

Onko asiakkainasi yrityksiä, kuntia tai Suomen valtio? Mikäli kyllä, laskutukseen tulee muutoksia. Sinulla tulee olla valmius lähettää laskut verkkolaskuina 1.4.2020 jälkeen, jos asiakkaanasi on yrityksiä, kuntia tai Suomen valtio. Verkkolaskulaki ei vaikuta alle 10.000 euron liikevaihdon yrityksiin tai yrityksiin, jotka tekevät kauppaa pelkästään kuluttajien kanssa. Muissa tapauksissa laskun vastaanottajan ei 1.4.2020 jälkeen tarvitse maksaa muilla tavoin saapuneita laskuja, jos he ovat ilmoittaneet vastaanottavansa laskut verkkolaskuna. Laitetaan siis tämä heti kuntoon!

 

Laskut verkkolaskuina

Laissa määritellään tarkasti, mitä verkkolasku tarkoittaa: verkkolasku on sähköinen lasku, jonka tiedot siirtyvät rakenteisessa XML-muodossa taloushallintojärjestelmästä toiseen ja jonka tiedot on mahdollista lukea automaattisesti vastaanottavaan järjestelmään. Näin ollen esimerkiksi sähköpostin liitteenä saapuva PDF-tiedosto ei ole verkkolasku. (Lue lisää: valtionkonttori.fi)

 

Työkaluja verkkolaskujen lähettämiseen

Laskujen lähettäminen verkkolaskuina edellyttää käytännössä siihen soveltuvaa laskutusohjelmaa. Meillä Mariannan Tilissä on vaihtoehtoina Heeros Venda ja Procountor. Kummallakin voi lähettää verkkolaskuja. Mikäli sinulla on jo käytössä jompi kumpi ohjelmisto suosittelemme luonnollisesti ottamaan käyttöön kyseisen ohjelmiston laskutusohjelman.

 

Verkkolaskutus Heeros Venda -ohjelmalla

Vendalla luot ja lähetät myyntilaskuja verkkolaskuina. Voit ottaa käyttöösi pelkän laskutusohjelman tai laskutusohjelman lisäksi myyntireskontran:

 • Venda-laskutusohjelma: laskujen luonti ja lähetys paperisina, pdf-tiedostoina tai verkkolaskuina.
 • Venda-laskutusohjelma & Myyntireskontra: laskujen/maksukehotusten luonti ja lähetys sekä saatavien seuranta.

Laskutusohjelma helpottaa myös tositteiden toimittamista. Laskut löytyvät kirjanpidosta, ilman että sinun tarvitsee toimittaa niitä erikseen meille. Lähetetyt laskut arkistoituvat automaattisesti sähköiseen arkistoon (Admina), josta pääset tarkastelemaan laskuja myöhemmin. Vendan ominaisuudet pähkinänkuoressa:

 • Asiakas- ja tuoterekisterit
 • Laskujen lähetys joko verkkolaskuina, tulostuspalvelun kautta tai lataamalla pdf-tiedostona
 • Ohjelman käyttökieliä neljä ja laskutuksen kieliä seitsemän
 • Useita erilaisia raportteja
 • Laskulomakkeen visualisointi ja yrityksen logon lisäys (lisäpalveluna)
 • Erilaisten laskupohjien hyödyntäminen
 • Liitteiden lisäys laskuille
 • Massalaskutustoiminto
 • Maksukehotukset ja automaattiset liittymät kolmeen perintätoimistoon. Suoritusten kohdistaminen pankin viiteaineistoa hyödyntäen. (Myyntireskontra)
 • Laskut automaattisesti sähköiseen arkistoon ja kirjanpitoon

 

Verkkolaskutus Procountor -ohjelmalla

Procountor Taloushallinto-ohjelmisto pystyy välittämään tiedot verkkolaskuoperaattorille oikeanlaisena, uuden formaatin mukaisena aineistona. Procountor -ohjelmiston kuukausihintaan sisältyy aina myös laskutusohjelma. Eli jos sinulla on käytössäsi Procountor, sinulla on jo mahdollisuus lähettää sen kautta verkkolaskuja. Laskujen lähettämisestä Finago perii tapahtumamaksuja hinnastonsa mukaisesti.

Tarvitsetko apua myyntilaskujen tekemiseen Procountorilla? Täältä voit katsoa ohje-videoita: Procountor/ohjevideot . Voit olla myös yhteydessä Procountorin osalta Marikaan: marika [at] mariannantili.fi