Riittävätkö ennakkoveroni? Ota siitä selvää näillä ohjeilla

Riittävätkö ennakkoveroni? Laske ne näin!

Aluksi arvioi tulot ja menot

 

Arvio ensin, kuinka paljon myyntiä sinulla tulee olemaan tämän vuoden aikana tai tällä tilikaudella. Voit arvioida myynnin siten, että lasket jonkin jo menneen kuukauden myynnit yhteen, ja kerrot tuon luvun kahdellatoista, mikäli koko vuoden myyntien arvioiminen tuntuu vaikealta.

Arvioi sen jälkeen, kuinka paljon yritykselläsi on menoja tämän vuoden aikana tai tällä tilikaudella. Voit laskea avuksesi jonkin kuukauden menot yhteen ja kertoa tuo luku kahdellatoista, mikäli koko vuoden vuoden menojen arvioiminen tuntuu vaikealta. Mikäli sinulla on paljon koneita ja laitteita, etsi niiden arvo viimeisimmästä taseesta ja lisää siihen tämän vuoden aikana hankitut koneet ja laitteet. Kerro sen jälkeen tämä summa luvulla 0,25, ja lisää tämä lukema vuoden menoihisi.

 

Laske, tarvitseeko maksaa ennakkoveroja vai ei

 

Kun olet saanut arvioin tuloista ja menoista, voit laskea seuraavan kaavan avulla verotettavan yritystulon:

Vuoden tulot - vuoden menot - mahdolliset aikaisemmat tappiot viideltä viimeiseltä vuodelta = verotettava yritystulo

Jos verotettava yritystulo on miinus-merkkinen, ei sinun tarvitse maksaa veroja lainkaan ja voit lopettaa laskelmat tähän. Jos taas yritystulo on positiivinen, on tämä valistunut arvaus sille, kuinka paljon yritystoimintasi tuottaa tuloja tänä vuonna ja tuolle summalle sinun kannattaa laskea ennakkoveroja itsellesi maksettavaksi.

 

Ennakkoverojen hakeminen

 

Toiminimillä ja muilla henkilöyhtiöillä tuo verotettava yritystulo ilmoitetaan verottajalle laskemalla verokortti verkossa, ja lisäämällä tuo saatu lukema kohtaan "ennakkoveron alaiset yritystulot" ja "elinkeinotoiminnan ansiotulo". Lopputuloksena saat verottajalta ennakkoverolaput.

Osakeyhtiöillä tuo verotettava yritystulo ilmoitetaan verottajalle "yhteisön tulovero" valitse oikea verovuosi ja "tee ennakkoverohakemus" ja ilmoita saatu lukema kohdassa "elinkeinotoiminnan tulolähteen tulos". Lopputuloksena saat verottajalta Omaveroon ennakkoverolaput.

Lasketut ennakkoverot eivät ole mitään lopullisia, vaan voit hakea verottajalta uudet ennakkoverolaput vaikka joka päivä silloin kun koet niiden olevan liikaa taikka liian vähän. Edelliset ennakkoverolaput ovat voimassa niin kauan kunnes saat uudet ennakkoverolaput verottajalta maksettavaksesi. Vasta sitten vanhat ennakkoverolaput voidaan hävittää eikä niitä tarvitse enää maksaa.

 

Kirjoittaja: Marianna Pere