Miksi taloutta pitäisi ymmärtää?

Miksi taloutta pitäisi ymmärtää?

"Miksi taloutta pitäisi ymmärtää" kysymyksen voisi kääntää näin päin: Mitä tapahtuu, jos yrittäjä ei ymmärrä yrityksensä taloutta? Tällainen yrittäjä ei ole yrittäjä pitkään. Ymmärrys taloudesta on oleellinen osa yrittäjänä menestymistä. Listasimme alle kolme hyvää pointtia, miksi taloutta pitäisi ymmärtää. 

Tiedät, mihin yrityksellä on varaa

On liiketoimintasi kannalta oleellista, että osaat suunnitella ja seurata liiketoimintaasi talouden näkökulmasta. Taloutta kannattaa ymmärtää siksi, että tietää mihin yrityksellä on varaa. Tällöin on helppo ratkaista, mitä kannattaa tehdä nyt ja mitä vasta myöhemmin. Ilman talouden ymmärrystä yrittäjä joutuu hyvin pian suuriin maksuvaikeuksiin. Maksuvaikeudet puolestaan heikentävät mainetta ja edellytyksiä jatkaa menestyksekkäästi yrittäjänä. 

Haaveilu vaihtuu konkreettisiin suunnitelmiin

Ilman talouden ymmärtämistä on tulevaisuuden suunnitelmien toteuttaminen melko vaikeaa ellei jopa mahdotonta. Tällaisessa tilanteessa haaveet usein jäävät haaveiksi eivätkä toteudu konkreettisina suunnitelmina. Kun yrittäjä ymmärtää yrityksensä taloutta, hän ei sorru hätiköityihin ratkaisuihin tai masentaviin ajatuksiin "tämä ei onnistu". Sen sijaan tilalle tulee suunnitelmallisuus ja mahdollisuuksien havaitseminen: "Tämä on mahdollista toteuttaa ensi keväänä".  

Vähemmän stressiä 

Ymmärtämättömyys stressaa ja syö henkisiä voimavaroja. Stressiä aiheuttaa eniten kaikenlaiset yllätykset, ja jos yrityksen taloudessa tulee jatkuvasti eteen tällaisia yllättäviä laskuja tai menoja on tilanne hyvin raskas henkisesti. Sen sijaan, kun yrittäjä ymmärtää yrityksensä taloutta, ei tule vastaan yllätyksiä. Yrittäjä tietää tarkasti, mitä menoja on tulossa tässä tai ensi kuussa. Näin öitä ei tarvitse valvoa taloudesta murehtien. Yllätyksiä toki tulee aina vastaan yritystoiminnassa, mutta mitä vähemmän yllätyksiä sitä vähemmän stressiä.

Jotain olisi siis hyvä ymmärtää, mutta kun en ymmärrä näistä laskelmista mitään?
Jotain olisi siis hyvä ymmärtää, mutta kun en tajua näistä laskelmista mitään?

Näillä laskelmilla pääset pitkälle

Tärkeimmät laskelmat ovat tuloslaskelma, tase, arvonlisäverolaskelma ja tilinpäätös. Tutustu lisää näihin laskelmiin alla olevia palloja klikkaamalla!  

Tuloslaskelma  Tase  Arvonlisäverolaskelma  Tilinpäätös

Tuloslaskelma, Tase, ArvonlisäverolaskelmaTilinpäätös

Mariannan Tili tarjoaa ymmärrettävää taloushallintoa 

Yrittäjän on tiedettävä, miten yrityksellä menee taloudellisesti. Kuitenkaan hänen ei itse tarvitse olla taloushallinnonasiantuntija ymmärtääkseen yrityksen taloudellista tilaa.  Mariannan Tilin kantavana ajatuksena on ollut alusta asti se, että haluamme tarjota asiakkaillemme ymmärrettävää taloushallintoa. Meille ei Mariannan Tilissä riitä se, että toimittaisimme kirjanpidon yhteydessä vain lakisääteisen kirjanpitomateriaalin, vaan haluamme, että jokainen asiakkaamme saa tietää, miten hänen yrityksellään menee taloudellisesti. Kirjanpidon yhteydessä yrittäjä saa siis kuvan yrityksensä taloudellisesta tilasta kielellä, jota on helppo ymmärtää. Se on ymmärrettävää taloushallintoa meille. 

Kiinnostuitko meistä tilitoimistona? Tutustu palveluihimme ja pyydä tarjous Hannelelta!

Kirjoittaja: Marianna Pere, Taloushallinnon  asiantuntija