Tuloslaskelma

Mitä tuloista jäi käteen menojen jälkeen?

Tuloslaskelma kertoo, mitä tuloja olet saanut ja mitä menoja sinulla on ollut. Lisäksi tuloslaskelma kertoo, mitä tuloista jäi käteen menojen jälkeen. Tuloslaskelman tulos ei ole sama asia kuin pankkitilin saldo, sillä siinä eivät näy kerralla yrityksesi pitkäaikaiset hankinnat. Myös henkilöyhtiöiden yksityisotot ja sijoitukset sekä osakeyhtiöiden osakaslainat puuttuvat tuloslaskelmasta kokonaan.

Eri merkkiset tulokset

  • Plusmerkkinen tulos: Jotta toiminta olisi kannattavaa, tuloista pitäisi menojen jälkeen jäädä rahaa, eli tuloksen pitäisi olla plusmerkkinen.
  • Miinusmerkkinen tulos: Kun menoja on enemmän kuin tuloja, on tulos miinusmerkkinen. Tällöin sinä olet käytännössä maksanut siitä, että saat yrittää. Tällaista miinusmerkkistä tulosta, eli tappiota voit tehdä yrityksessäsi vain niin kauan kuin säästösi riittävät yrittämisestä maksamiseen.
  • +/-0 tulos: Tilanne on siinä mielessä hyvä, että sinun ei tarvitse maksaa yrittämisestä. Kuitenkin tilanne on siinä mielessä huono, ettet myöskään saa vaivannäöstäsi rahallista korvausta. Yrityksen kehittäminen, joka vaatii lähes aina myös rahallista panostusta, painaa tällaisen tuloksen heti miinuksen puolelle.

 

Lue myös: Tase, Arvonlisäverolaskelma, Tilinpäätös